NaMierzeje.pl
KUCHNIA REGIONALNA

Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka z owoców dzikiej róży jest smaczna, zdrowa i łatwa do przyrządzenia. Owoce dzikiej róży zawierają ogromne ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Są też źródłem witamin B2, K i P oraz całej długiej listy składników takich, jak choćby magnez, fosfor, potas czy żelazo.

  • nalewka z dzikiej róży podnosi odporność na infekcje i wzmacnia ogólną odporność organizmu
  • owoce należy „przemrozić”. Jeśli nie zbieracie ich po przymrozkach, wcześniej włóżcie je na dobę do zamrażarki
  • dzika róża rośnie nie tylko nad morzem. Można ją zbierać także w lasach i na polach
REKLAMA

Dzika róża jest jednym z najbardziej pospolitych gatunków, które można spotkać w całej Europie, także na Mierzei Wiślanej. Rosną na polach, w lasach i wzdłuż wydm. Pamiętajmy także, że wchodzenie na pasy wydm oddzielających plażę od lasu jest zabronione, owoce róży należy zbierać w miejscach dozwolonych.

Nalewka z owoców dzikiej róży nie przypadkiem zyskała miano leczniczego napoju. Gotową nalewkę można podawać dla poprawienia ogólnego stanu zdrowia, w szczególności przy przeziębieniach i problemach z układem pokarmowym. Jest stosowana także profilaktycznie – jej składniki wzmacniają organizm i podnoszą odporność na infekcje. Przygotowanie nalewki z owoców dzikiej róży nie jest skomplikowane, wystarczy odrobina cierpliwości.

Nalewka z dzikiej róży, Składniki
  • kilogram owoców dzikiej róży
  • 0.75 litra spirytusu
  • 0.5 litra wódki
  • 0.5 kilograma cukru lub 0.5 kilograma miodu
  • goździk
  • jako opcję smakową do nalewki można dodać miąższ z laski wanilii
REKLAMA
Nalewka z dzikiej róży. Przepis krok po kroku

Owoce dzikiej róży muszą być wcześniej przemrożone. Jeśli zbierzecie je po pierwszych przymrozkach wystarczy je umyć przed użyciem. Owoce zbierane w sierpniu czy wrześniu należy po umyciu włożyć na dobę do zamrażarki.

Przemrożone i umyte owoce dzikiej róży nakłuwamy wykałaczką lub widelcem. Ułatwi to uwolnienie smaku, ponieważ skórka owocu dzikiej róży jest dosyć twarda i nie przepuszcza płynów.

Owoce przesypujemy do słoja, dodajemy kilka goździków i zalewamy spirytusem. Tak przygotowany nastaw przykrywamy i zostawiamy na 5-6 tygodni, wstrząsając słojem co kilka dni.

Zlewamy spirytus do oddzielnej butelki, pozostałe w słoju róże zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem rozpuszczonym w szklance gorącej wody i zostawiamy na kolejne 3 tygodnie.  Opcjonalnie można dodać wanilię. Następnie dodajemy powstały sok do zlanej wcześniej nalewki. Dolewamy wódkę i przelewamy do butelek. Zaleca się leżakowanie nalewki przez minimum 2 miesiące w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zobacz też

🌞 Polecane oferty

REKLAMA

🌞 Wideo z Mierzei Wiślanej

REKLAMA
TAXI Mierzeja