Nalewka z bursztynu. Zdrowie z żywicy

Nalewka z bursztynu ma wiele właściwości leczniczych. Bursztyn od lat jest używany w medycynie ludowej jako swego rodzaju maść na bóle mięśniowe, bóle stawów czy bóle głowy. Nalewka spożywana w niewielkich ilościach wspomaga także pracę układu pokarmowego i działa antybakteryjnie. Kwas bursztynowy wykazuje także właściwości antyoksydantu, może być więc cudownym środkiem na powstrzymanie starzenia.

Rozdrobniony bursztyn można kupić na wagę w wielu miejscach na Mierzei Wiślanej. Co bardziej ambitni spacerują po nadmorskich plażach i sami zbierają drobinki zastygłej żywicy. Oprócz walorów dekoracyjnych bursztyn jest także stosowany jako podstawowy produkt do produkcji zdrowej i działającej na wiele schorzeń nalewki.

PRZEPIS NA NALEWKĘ Z BURSZTYNU

Aby własnym, domowym sposobem wyprodukować zdrową nalewkę z bursztynu, nie trzeba wiele zachodu. Wystarczy bursztyn, spirytus i odrobina cierpliwości. Składniki na bursztynową nalewkę to:

  • 20 gramów rozdrobnionego bursztynu
  • 250 mililitrów spirytusu, najlepiej 95%

Bursztyn zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na około 2 tygodnie. Od czasu do czasu roztwór należy wymieszać, odwracając butelkę do góry nogami.

Po dwóch tygodniach nalewka z bursztynu jest gotowa. Można ją stosować zewnętrznie na bolące mięśni, stawy, skronie i czoło. Mały kieliszek usprawnia natomiast pracę układu pokarmowego.

Na zdrowie!


ZOBACZ TEŻ

NOCLEGI NA MIERZEI

➕ DODAJ OBIEKT LUB USŁUGĘ
➕ ZOBACZ WSZYSTKIE NOCLEGI