NaMierzeje.pl
WARTO WIEDZIEĆ

Dlaczego potrzebujemy jodu?

Dlaczego potrzebujemy jodu? Na to pytanie odpowiemy za chwilę, ale zacznijmy od tego, że jesienno-zimowe weekendy to doskonała okazja, żeby odwiedzić Mierzeję Wiślaną. Oczywiście nie jest to propozycja skierowana do wielbicieli plażowania i chwytania ciepłych promieni słońca, ale jesienna i zimowa mierzeja potrafi zaskakiwać krajobrazami i… darmową dawką zdrowia.

  • jod unosi się w odległości nawet do 300 metrów od linii brzegowej
  • największa zawartość jodu znajduje w powietrzu podczas wietrznej i sztormowej pogody
  • doskonałym źródłem jodu są także ryby morskie, mleko i jodowana sól
REKLAMA

Puste plaże i dziesiątki kilometrów pieszych tras czekają na tych, którzy oczekują bliskiego spotkania z naturą i spokojnych spacerów. Chłodniejsze i wietrzne miesiące to także najlepszy okres, aby skorzystać z większej dawki jodu. Jodowy aerozol unosi się znad wody wraz z podmuchami powietrza, zatem właśnie jesienią i zimą jest go najwięcej.

Dlaczego potrzebujemy jodu?

Jod jest jednym z pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego największe pokłady znajdują się w morskiej wodzie oraz produktach pochodzenia morskiego, takich jak ryby, glony czy skorupiaki. Co warto wiedzieć na temat jodu?

  • jod jest pierwiastkiem niezbędnym do wytwarzania hormonów tarczycy
  • zawartość hormonów tarczycy wpływa na metabolizm oraz termogenezę, czyli produkcję ciepła
  • niedobór jodu w organizmie może powodować liczne nieprawidłowości, między innymi przybieranie na wadze, spadek wydolności mózgu, uczucie zmęczenia, wrażenie zimna
  • nazwa pierwiastka pochodzi od greckiego joeides, czyli fioletowy, ponieważ pod wpływem temperatury jod zmienia skupienie ze stałego w gazowy, tworząc fioletowe opary
REKLAMA
Stajnia u Bohuna

Skąd bierze się jod?

Pierwiastek występuje w wielu miejscach na kuli ziemskiej, jednak jego podstawowym źródłem są produkty związane ze środowiskiem morskim. Dlatego właśnie pojawiło się przeświadczenie o dobroczynnym wpływie nadmorskich spacerów, szczególnie jesienią i zimą, kiedy pogoda sprzyja rozprzestrzenianiu się jodu. Jednak Jod można uzupełniać nie tylko podczas nadmorskich spacerów. Jego źródłem są także:

  • ryby morskie (dorsz, makrela, mintaj)
  • glony morskie
  • sól jodowana
  • mleko (dzięki pokarmom spożywanym przez zwierzęta)

Jeśli jednak chcecie połączyć przyjemne z pożytecznym, zachęcamy do zdrowych i długich spacerów wzdłuż wybrzeża Bałtyku. Pamiętajcie jednak, że badania wskazują podwyższoną obecność jodu w powietrzu w odległości, która nie przekracza 300 metrów od wody.

Zobacz też

🌞 Polecane oferty

REKLAMA

🌞 Wideo z Mierzei Wiślanej

REKLAMA