Dlaczego potrzebujemy jodu?
Dlaczego potrzebujemy jodu? Na to pytanie odpowiemy za chwilę, ale zacznijmy od tego, że jesienno-zimowe weekendy to doskonała okazja, żeby odwiedzić Mierzeję Wiślaną. Oczywiście nie jest to propozycja skierowana do wielbicieli plażowania i chwytania ciepłych promieni słońca, ale jesienna i zimowa mierzeja potrafi zaskakiwać krajobrazami i… darmową dawką zdrowia.
- jod unosi się w odległości nawet do 300 metrów od linii brzegowej
- największa zawartość jodu znajduje w powietrzu podczas wietrznej i sztormowej pogody
- doskonałym źródłem jodu są także ryby morskie, mleko i jodowana sól
Puste plaże i dziesiątki kilometrów pieszych tras czekają na tych, którzy oczekują bliskiego spotkania z naturą i spokojnych spacerów. Chłodniejsze i wietrzne miesiące to także najlepszy okres, aby skorzystać z większej dawki jodu. Jodowy aerozol unosi się znad wody wraz z podmuchami powietrza, zatem właśnie jesienią i zimą jest go najwięcej.
➡ Dlaczego potrzebujemy jodu?
Jod jest jednym z pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego największe pokłady znajdują się w morskiej wodzie oraz produktach pochodzenia morskiego, takich jak ryby, glony czy skorupiaki. Co warto wiedzieć na temat jodu?
- jod jest pierwiastkiem niezbędnym do wytwarzania hormonów tarczycy
- zawartość hormonów tarczycy wpływa na metabolizm oraz termogenezę, czyli produkcję ciepła
- niedobór jodu w organizmie może powodować liczne nieprawidłowości, między innymi przybieranie na wadze, spadek wydolności mózgu, uczucie zmęczenia, wrażenie zimna
- nazwa pierwiastka pochodzi od greckiego joeides, czyli fioletowy, ponieważ pod wpływem temperatury jod zmienia skupienie ze stałego w gazowy, tworząc fioletowe opary
Skąd bierze się jod?
Pierwiastek występuje w wielu miejscach na kuli ziemskiej, jednak jego podstawowym źródłem są produkty związane ze środowiskiem morskim. Dlatego właśnie pojawiło się przeświadczenie o dobroczynnym wpływie nadmorskich spacerów, szczególnie jesienią i zimą, kiedy pogoda sprzyja rozprzestrzenianiu się jodu. Jednak Jod można uzupełniać nie tylko podczas nadmorskich spacerów. Jego źródłem są także:
- ryby morskie (dorsz, makrela, mintaj)
- glony morskie
- sól jodowana
- mleko (dzięki pokarmom spożywanym przez zwierzęta)
Jeśli jednak chcecie połączyć przyjemne z pożytecznym, zachęcamy do zdrowych i długich spacerów wzdłuż wybrzeża Bałtyku. Pamiętajcie jednak, że badania wskazują podwyższoną obecność jodu w powietrzu w odległości, która nie przekracza 300 metrów od wody.