NaMierzeje.pl
AKTUALNOŚCI

Ile kosztują wakacje nad morzem?

Ile kosztują wakacje nad morzem? Jak w sezonie 2021 kształtują się ceny w barach i restauracjach na Mierzei Wiślanej? Sprawdziliśmy dla Was, jak zmieniły się ceny po pandemicznym lockdownie.

  • ceny smażonych ryb w nadmorskich barach i restauracjach poszły w górę o średnio 15-20 procent
  • droższe są także podstawowe dania, takie jak kotlet schabowy, pierogi czy pierś z kurczaka
  • za desery zapłacimy niewiele więcej, niż przed rokiem, jednak ich ceny także są wyższe
REKLAMA

Nie wszyscy turyści korzystają z pobytów z wyżywieniem lub z noclegów, które oferują dostęp do kuchni lub aneksu kuchennego. Ci, którzy decydują się na wyżywienie „na mieście” muszą liczyć się z kosztami nieco większymi, niż przed rokiem.

Najpopularniejsze danie nad morzem to oczywiście rybka z patelni. Ceny za 100 gr ryby od kilku lat regularnie wzrastają. Podobnie jest w sezonie 2021, w którym restauratorzy w zdecydowanej większości postanowili odbić sobie straty. Przez wiele miesięcy restauracje i bary były zamknięte.

Ile kosztują ryby w smażalniach?

Najpopularniejsze ryby to tradycyjnie dorsz i flądra. Za 100 gr tej pierwszej będziemy musieli zapłacić w sezonie 2021 od 11 do 12 złotych. To znacznie więcej, niż jeszcze niecały rok temu. Wtedy porcja dorsza „na wagę” kosztowała około 10 złotych za 100 gr. Bezpowrotnie minęły też czasy, kiedy najtańsza ryba, czyli flądra kosztowała 5-6 złotych. Dziś cenniki w nadmorskich barach w większości oscylują w okolicach od 8 do 9 złotych za 100 gr.

Najdroższymi rybami są łosoś, sandacz i turbot. Odważona po smażeniu porcja będzie kosztowała minimum 12-14 złotych za 0,1 kilograma. To także około 15-20 procent więcej, niż podczas ubiegłorocznych wakacji.

REKLAMA
Co z daniami obiadowymi?

Przykładowe ceny najpopularniejszych dań to wydatek od 20 do 40 złotych. Przykłady? Proszę bardzo:

  • schabowy z ziemniakami i surówką 25-30 złotych
  • placek po cygańsku z gulaszem 25-30 złotych
  • karkówka z grilla z ziemniakami i surówką 30-35 złotych
  • kotlet de volaille z ziemniakami lub frytkami i surówką 27-35 złotych
  • pierś grillowana w sosie kurkowym 28-37 złotych
  • pierogi (ruskie lub z mięsem) 17-25 złotych
  • zupy od 8 do 15 złotych

Na Mierzei Wiślanej można znaleźć też szeroką ofertę „obiadów domowych” serwowanych jako pełne zestawy (danie główne, zupa, napój). W tym przypadku trzeba liczyć się z wydatkiem rzędu 25 złotych za zestaw. Zaletą takiego rodzaju miejsc są bardzo duże porcje. Często 2 zestawy z powodzeniem wystarczają dla 3, a nawet 4 osobowej rodziny.

A co z nieśmiertelnymi zapiekankami? Niestety nie są to już tylko tania i szybka metoda na zapchanie żołądka. Zwykła zapiekanka z pieczarkami (50 cm) kosztuje 14 złotych. Zapiekankowi smakosze, którzy zdecydują się na opcję z salami albo szynką zapłacą 16-17 złotych. Werska full opcja to nawet 18 złotych za zapiekankę.

Desery też droższe

Nikt nie wyobraża sobie pobytu nad morzem bez słodkich gofrów albo lodów. Ceny łakoci także zmieniły się nieco w stosunku do ubiegłego roku. Za suchego gofra zapłacimy około 5 złotych. Jeśli dołożymy do tego bitą śmietanę, koszt wzrośnie do 10 złotych.

Gofry ze śmietaną i owocami to już wydatek około 13-14 złotych. Rekordzistą jest zestaw z bitą śmietaną, Nutellą i owocami. W jednej z kawiarni w Stegnie kosztuje… 21 złotych!

Ile kosztują wakacje nad morzem? To zależy od tego, ile chcecie wydać…

Ceny w barach i restauracjach 2021:
Zobacz też

🌞 Polecane oferty

REKLAMA
Flatbook | Apartamenty nad morzem

🌞 Wideo z Mierzei Wiślanej

REKLAMA